Accés al contingut
Accés al menú de la secció
Paràmetres de cerca
Centre: ANC
Guia del fons
Inventari/catàleg del fons
Seleccioneu els diferents nivells per accedir als documents del fons
La Cultura ets tu

Arxiu Nacional de Catalunya

FONS ANC1-23 / JOSEP GASPAR i SERRA

Tipus de fons: Personals


Codi de referència
ANC1-23

Nivell de descripció
Fons

Títol
JOSEP GASPAR i SERRA

Data(es)
Dates de creació: 1909-1975
Dates d'agregació: 1909-1970


Volum i suport
25 unitats d'instal·lació que contenen 2.269 imatges (544 negatius b/n sobre vidre, 16 negatius b/n plàstics, 2.085 positius b/n i 10 postals).

(NOM(S) DEL(S) PRODUCTOR(S)): Josep Gaspar i Serra


Història del(s) productor(s)
Josep Gaspar i Serra va néixer a Manresa l'any 1892, on el seu pare era propietari d'una coneguda sabateria. La família es traslladà a Barcelona i en Josep va començar els seus estudis a la Salle. Acabats els mateixos, entrà a treballar com a comptable a la casa Gaumont, dedicada principalment a la venda d'aparells de fotografia i cinema a l'engròs. El contacte amb el món de les imatges i les oportunitats proporcionades per la mateixa entitat ( anar a formar-se a la casa Gaumont de París) varen ser uns fets transcendentals en la seva carrera. Aviat començà a col·laborar a la premsa il·lustrada catalana publicant a les principals revistes gràfiques del seu temps com "Mundo Gráfico", "·Stadium", "El Heraldo" o "Imatges". Durant un temps va col·laborar amb els fotògrafs Sagarra i Torrents, amb els quals constituí el grup conegut com "els tres reis màgics". Com a fotògraf és un dels pioners de la fotografia aèria catalana - després de Co de Triola - i fou fotògraf oficial de l'aeròdrom Canudas entre 1920 i 1933. Tanmateix la seva carrera va estar sempre lligada al món de cinema, raó per la qual també és considerat com un dels pioners de la cinematografia catalana, dedicant-se a aquest àmbit quasi exclusivament des de 1933. Com a cameràman i posteriorment director de fotografia va produir al llarg de la seva carrera (1908-1946) una extensa filmografia, entre la qual podem destacar el documental "Gent i Paisatge de Catalunya" . L'any 1949 es traslladà a Montevideo contractat per Pau Lluís Torrents. En acabar la segona pel·lícula, vers 1953, la productora va plegar i Gaspar se'n va anar a l'Argentina on va muntar uns estudis fotogràfics al carrer de Montevideo número 392 de Buenos Aires i posteriorment a l'Avenida de Mayo 1480 de la mateixa ciutat. Pocs anys més tard va patir un accident que el deixà malferit i impedit laboralment. Per aquesta raó i donada la seva edat va decidir tornar a Barcelona, on també li fou molt difícil trobar feina. L'any 1969 i dins la Setmana Cinematogràfica de Molins de Rei se li va retre un homenatge per tal de procurar-li ajuda i reconèixer-li els mèrits. Gaspar va morir a Barcelona el 12 de gener de 1970.

Història arxivística
Tenim poca informació sobre els llocs on es conservà i custodià el fons fins al seu
ingrés a l'ANC i de com es traslladà amb l'autor. Sabem però que en els darrers temps va restar en mans de Luis Galan, al seu domicili a l'Argentina.


Dades sobre l'ingrés
El fons va ingressar de dues procedències diferents. D'una banda i per compra realitzada pel Departament de Cultura al senyor Luis Galan de Tierra, propietari de bona part del fons a l'Argentina, signat entre el conseller de Cultura Joan Guitart i el venedor, el 9 d'agost de 1991. Un segon lot de 70 positius va ingressar per donació del senyor Públio López Mondéjar signada el 26 d'octubre de 1995 entre ell mateix, d'una part, i Josep Maria Sans i Travé com a director de l'Arxiu Nacional de Catalunya.

Abast i contingut
Constitueixen el fons 2269 imatges produïdes per Gaspar i recuperades del material que l'autor es va emportar a Sud-amèrica i que allà va conservar el seu amic i ajudant cinematogràfic Luís Galan. Majoritàriament compren l'etapa anterior a la seva partida, amb una gran producció d'entre el final dels anys vint i els trenta, però també podem trobar alguna imatge presa a Sud-amèrica.

ESPORTS/ ESPECTACLES/ AERONÀUTICA/ GEOGRAFIA/ PAISATGES/ PERSONALITATS


Sistema d'organització
El material ha estat agrupat temàticament en els següents apartats: 1) Poblacions; 2) Esports; 3) Aeronàutica; 4) Vaixells de guerra; 5) Tauromàquia; 6) Personatges; 7) Espectacles ( teatre i cinema).

Condicions de reproducció
Fons sotmès a la Llei de Propietat Intel·lectual, els drets pertanyen als hereus de l'autor i passaran a domini públic l'any 2.050.

Instruments de descripció
Disponible en suport electrònic (Aplicatiu GANC-Imatges:2269 registres informàtics i amb imatge associada). Consultable en línia.

Existència i localització dels originals
Una part del fons Gaspar, concretament vistes aèries de Catalunya preses als anys vint, es conserven a l'arxiu de la Cartoteca de Catalunya

Existència i localització de reproduccions
Tenim notícia de còpies en alguns arxius i en fons i col·leccions privades.

Autoria i data(es)
Imma Navarro Molleví, febrer de 2002. Actualitzat el gener de 2.007

Fonts
La pròpia unitat de descripció

Regles o convencions
NODAC
v2.4.5 | Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya