Accés al contingut
Accés al menú de la secció
Paràmetres de cerca
Centre: ANC
Guia del fons
La Cultura ets tu

Arxiu Nacional de Catalunya

FONS ANC1-223 / RAIMON NOGUERA

Tipus de fons: Personals


Codi de referència
ANC1-223

Nivell de descripció
Fons

Títol
RAIMON NOGUERA

Data(es)
Dates de creació: 1867 - 1990 (predomina 1915 - 1990)

Volum i suport
5,8 m: 38 unitats d'instal·lació de documentació textual, paper + biblioteca i hemeroteca.

Nom del(s) productor(s)
Raimon Noguera i Guzman

Història del(s) productor(s)
Raimon Noguera i Guzmán, jurista i arxiver, va néixer a Barcelona el 1897 i va morir a la mateixa ciutat el 1990. Llicenciat en dret a la Univesitat de Barcelona el 1917i notari des del 1922, va exercir primer a Castelló de la Plana, durant onze anys, i des del 1935 a Barcelona fins a la seva jubilació el 1972. Fou degà del Col·legi de Notaris de Catalunya. Destaca la seva tasca d'ordenació i descripció dels arxius històrics notarials catalans, en especial l'Arxiu Històric de Protocols de Barcelona, del qual fou notari-arxiver. Va ésser membre de l'Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de Catalunya i de l'Institut d'Estudis Catalans. Des del punt de vista professional donà solució a plets com ara l'herència de Francesc Cambó o la titularitat de la muntanya de Montserrat a favor del monestir i de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Fou, a més, el promotor i assessor jurídic de moltes institucions i fundacions culturals de primer odre com ara, el Museu Picasso de Barcelona i les Fundacions Joan Miró i Pau Casals. Va publicar diverses obres de recerca jurídico-històrica, preferentment basades en la documentació notarial, investigació a la qual va donar continuïtat amb la creació de la Fundació que porta el seu nom (1976).

Història arxivística
El fons ha estat conservat pel seu productor i els seu hereu, la Fundació Noguera, fins el seu ingrés a l'NC

Dades sobre l'ingrés
El fons va ingressar a l' ANC a l'empara del contracte de dipòsit signat a Barcelona, l'11 de juny de 1996, entre el conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el senyor Josep Maria Puig i Salellas, marmessor de Raimon Noguera i secretari de la Fundació Noguera. La documentació va ingressar a l'ANC en tres lliuraments: el primer realitzat pel productor el 16 d'octubre de 1987, i els altres dos per la Fundació Noguera el 20 de juliol de 1990 i el 19 d'octubre de 2000.

Abast i contingut
El fons conté la documentació generada i rebuda per Raimon Noguera i Guzman que inclou documentació personal i familiar, correspondència, i especialment documentació relacionada amb la seva activitat professional vinculada a l'administració de justícia (estudis jurídics, dictàmens, discursos, legislació). Destaca, a més, la documentació produïda en funció de la seva activitat com a assessor jurídic de diverses institucions i fundacions culturals (Fundació Pau Casals, Fundació Joan Miró, Fundació Jaume Bofill, Biblioteca de Catalunya, Congrés de Cultura Catalana, etc.) i la documentació referent al Col·legi de Notaris de Catalunya i a l'Arxiu Històric de Protocols de Barcelona. Finalment, reuneix una col·lecció interessant de monografies i de publicacions periòdiques sobre temàtica jurídica.
DRET / ADMINISTRACIÓ DE JUSTÍCIA / ARXIUS NOTARIALS


Sistema d'organització
El fons ha estat organitzat en les següents vint sèries:
- Documentació familiar
- Documentació personal
- Correspondència
- Estudis i escrits de Raimon Noguera
- Activitat professional
- Fundacions
- Legislació i escrits jurídics sobre fundacions
- Legislació i escrits jurídics sobre patrimoni documental
- Escrits sobre la Compilació del Dret Civil de Catalunya
- Escrits sobre l'afiançament en la fusió de societats
- Opuscles aliens sobre matèries vàries
- Escrits aliens sobre matèries vàries
- Documentació referent al Col·legi de Notaris
- Documentació referent a l'Arxiu Històric de Protocols de Barcelona
- Convocatòries de premis i ajuts
- Jornades, congressos i simposis
- Publicacions de jornades i congressos
- Publicacions de textos jurídics catalans
- Publicacions periòdiques
- Monografies


Condicions d'accés
Accés restringit. Adreceu-vos al Servei d'Informació i Referència de l'ANC

Condicions de reproducció
L'obra creativa està sotmesa a la Llei de la Propietat Intel·lectual.

Llengües i escriptures dels documents
Castellà, català i francès

Instruments de descripció
Inventari parcial. FERNÁNDEZ I SAGRERA, Merche. El fons Raimon Noguera i Guzman de l'Arxiu Nacional de Catalunya (1749-1990). Sant Cugat del Vallès: Arxiu Nacional de Catalunya, 1995. Inclou índexs alfabètics de la sèrie de correspondència. Disponible en suport paper.

Documentació relacionada
Fundació Congrés Cultura Catalana (CAT ANC 1 - 0015)
Pau Casals (CAT ANC 1 - 0367)


Bibliografia
LLADÓ I FIGUERAS, Josep Maria. "Raimon Noguera". Dins Homenatge a vint-i-vuit catalans eminents: medalles d'or de la Generalitat 1978-1991. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Entitat Autònoma del Diari Oficial i Publicacions (Col·lecció Catalans Il·lustres núm. 6), 1992, p. 221-229
CLARA, Josep. "La correspondència de Josep Pla amb Raimon Noguera". Dins Estudis sobre el Baix Empordà, núm. 14 (Sant Feliu de Guíxols, 1995), p. 275-281.


Autoria i data(es)
Rosa M. Cruellas i Serra, abril 2002. Actualitzat per Miquel Pérez Latre, juliol de 2007, i Llorenç Codern i Bové, juliol de 2008

Fonts
La mateixa unitat de descripció.
SANS I TRAVÉ, Josep Maria. "Raimon Noguera i Guzmán (1897-1990). Nota necrològica". Dins Arxius de Textos Catalans Antics, núm. 9 (Barcelona, 1990), p. 259-272.


Regles o convencions
NODAC
v2.4.5 | Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya