Accés al contingut
Accés al menú de la secció
Paràmetres de cerca
Centre: ANC
Guia del fons
Inventari/catàleg del fons
Seleccioneu els diferents nivells per accedir als documents del fons
La Cultura ets tu

Arxiu Nacional de Catalunya

FONS ANC1-21 / FOTO FERRAN

Tipus de fons: Personals


Codi de referència
ANC1-21

Nivell de descripció
Fons

Títol
FOTO FERRAN

Data(es)
Dates de creació: 1910-1970

Volum i suport
86 unitats d'instal·lació que contenen 12.521 imatges (11.331 plaques de vidre, 1.181 negatius plàstics de diferents formats i 55 positius paper b/n.

0,25 m. (1 unitat d'instal·lació) de documentació textual -carnets i llibres de comptes-.

(NOM(S) DEL(S) PRODUCTOR(S)): Artur Ferran Albareda i Francesc Xavier Ferran i Brugués.


Història del(s) productor(s)
Fons constituït pel material produït pels fotògrafs Artur Ferran i Albareda i el seu fill Francesc Xavier Ferran i Brugués, principalment en la seva empresa de fotografia industrial i comercial coneguda amb el nom de "Foto Ferran".

Artur Ferran i Albareda va néixer a Barcelona l'any 1887. Es formà com ebenista d'ofici però la seva gran passió va ser la fotografia. Aquest interès el portà a la professionalització quan va obrir amb un soci, l'estudi fotogràfic Americà del carrer Aribau de Barcelona. Per raons personals els dos socis van decidir separar-se i llavors Ferran s'especialitzà en fotografia industrial i comercial, tenint la seu al seu pis del carrer Muntaner número 30. Com a fotògraf no solament s'encarregava de la presa de vistes, sinó que intervenia directament en tot el procés, des de la fabricació dels químics, revelat i copiat, fins a les relacions amb els clients i empreses en general, dedicant molt de temps a la formació del seu fill Francesc Xavier. Artur Ferran morí a Barcelona als 97 anys el 1984.
Francesc Xavier Ferran i Brugués va néixer a Barcelona el 6 de desembre de 1915 i ja des de molt jove aprengué l'ofici de fotògraf al costat del seu pare. Iniciada la guerra va ser destinat al front d'Aragó, exactament a Siètamo a la 31ª Divisió. Des d'aquest lloc, i coneguda la seva capacitació com a fotògraf, va ser autoritzat pel Comissariat de guerra de la divisió a cobrir fotogràficament aspectes diversos sobre la vida del soldat al front, així com a fer reproduccions de cartells, murals i imatges d'altres fotògrafs. Aquest material havia de ser destinat a l'exposició del Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya, que es va celebrar a l'Avinguda de la Llum l' hivern de 1937.


Història arxivística
El fons va romandre al domicili i alhora estudi dels autors fins el seu ingrés a l'Arxiu Nacional de Catalunya.

Dades sobre l'ingrés
Podem diferenciar dos ingressos: el primer, de 9 de juliol de 1991 es tracta d'una donació de 183 imatges sobre el front d'Aragó. La resta del fons va ingressar el 20 de desembre de 1996, i posteriorment es va formalitzar l'adquisició per compra, signada el 17 de juliol de 2002, entre la senyora Laura Ferran i Brugués, filla i germana dels autors, i la senyora Pilar Piferrer i Matas, com a Directora de Serveis del Departament de Cultura.

Abast i contingut
El fons dels fotògrafs Ferran està composat pel material produït per Artur Ferran i el seu fill Francesc Xavier Ferran i Brugués al llarg de la seva vida professional. Estem parlant d'un total de 12.057 negatius fotogràfics de gran format (10x15,13x18 i 18x24) que corresponen a les tasques com a especialistes en fotografia comercial i industrial que exerciren des del seu taller del carrer Muntaner de Barcelona. Les seves fotografies, de gran qualitat, recullen una mostra quasi exhaustiva, de les principals empreses catalanes del primer terç del segle XX, en sectors tan diversos com la construcció, comerç, indústria automobilística, banca o ràdio i amb clients tan reconeguts com el Balneari Blancafort, els Magatzems Capitolio, Mirúrgia, Radio Barcelona, Banco Español de Crédito, Unión Suiza o La voz de su Amo.
Igualment s'inclouen 155 negatius i 28 còpies en paper corresponents al material que Francesc Xavier Ferran i Brugués va produir durant la guerra civil espanyola l'any 1937, per a l'exposició que el Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya organitzà a l'Avinguda de la Llum.

COMERÇ/ INDÚSTRIA/ PUBLICITAT/ GUERRA CIVIL ESPANYOLA


Sistema d'organització
Fons parcialment tractat, solament són a consulta les fotografies de la guerra civil espanyola de Francesc Xavier Ferran i Brugués.

Condicions d'accés
Accés restringit. Adreceu-vos al Servei d'Informació i Referència de l'ANC.

Condicions de reproducció
Fons sotmès a la Llei de Propietat Intel·lectual, els drets d'explotació i en particular, reproducció, distribució i comunicació pública, sense límit de temps i àmbit territorial i qualsevol modalitat d'explotació, distribució, suport, format i mitjà inclusos els audiovisuals, informàtics, multimèdia, telemàtics o qualsevol altre i fins que passin a domini públic, pertanyen a la Generalitat de Catalunya per compra signada el 17 de juliol de 2002, entre la senyora Laura Ferran i Brugués, filla i germana dels autors, i la senyora Pilar Piferrer i Matas, com a Directora de Serveis del Departament de Cultura.

Instruments de descripció
- Relació manuscrita dels negatius i positius sobre el front d'Aragó (Divisió 31), Merche Fernández, 1991.
Disponible en suport electrònic (Aplicatiu GANC: 12.528 registres informàtics amb imatge associada). Consultable en línia.

- Relació de transferència dels negatius de fotografia industrial, Imma Navarro, desembre de 1996.


Existència i localització dels originals
Es desconeix si alguns originals van ser cedits a les empreses contractants.

Existència i localització de reproduccions
Còpies positivades en múltiples arxius d'empreses, possiblement moltes desaparegudes.

Autoria i data(es)
I. Navarro Molleví, març de 2001, actualitzat el març de 2007 i el desembre 2017.

Fonts
La pròpia unitat de descripció i converses amb els familiars.

Regles o convencions
NODAC
v2.3.4 | Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya