Accés al contingut
Accés al menú de la secció
La Cultura ets tu

Arxiu Nacional de Catalunya

FONS ANC1-190 / ANNA MARIA MALUQUER I WAHL

Tipus de fons: Personals


Codi de referència
ANC1-190

Nivell de descripció
Fons

Títol
ANNA MARIA MALUQUER I WAHL

Data(es)
Dates de creació: 1916 - 1993 (predomina 1956 - 1977)

Volum i suport
0,3 m (3 unitats d'instal·lació) de documentació textual, paper.
1 unitat d'instal·lació que conté 152 imatges (150 positius b/n i 2 positius color).


Nom del(s) productor(s)
Anna Maria Maluquer i Wahl

Història del(s) productor(s)
Anna Maria Maluquer i Wahl va néixer a Madrid el 1913 i va morir a Barcelona el 1993. Filla d'Anna Wahl Simon, natural d'Offenbach (Alemanya) (1887-1968) i de l'enginyer i biòleg català establert a la capital espanyola Josep Maluquer i Nicolau (1883-1960), secretari i president de la Institució Catalana d'Història Natural, director general de CAMPSA (1931) i director general d'Indústria durant la Guerra Civil espanyola. El seu germà fou l'enginyer, aviador i escriptor Joan Maluquer i Wahl (1910-1999), amb qui compartí moltes de les seves inquietuds intel·lectuals i l'estimació pel món de l'aeronàutica. Féu les primeres lletres a Alemanya i Barcelona i el batxillerat anglès al Colegio de las Irlandesas de la Moraleja (Madrid). De ben jove participà en els primers assajos de vol sense motor en companyia del seu germà. A Cadaqués creà la Unió Catalana Femenina. Amant de la pintura i de la poesia, estudià filosofia, ciències biològiques i fou professora d'idiomes i traductora. El 1933 casà amb Francesc Millet i Cardona (mort també el 1993), enginyer industrial i cap de la factoria de CAMPSA a Badalona. Viatgera incansable, treballà a Colònia, on fou cridada a organitzar un congrés internacional per encàrrec de l'American College of Chest Physicians (1956), esdevenint represent a Espanya de l'entitat el 1969. Traduí centenars de llibres i treballs mèdics, creant a Barcelona l'oficina professional "Traducciones Médicas" (1945). Apassionada de l'aventura espacial, participà en les conferències de la Sociedad Astronómica de España y América, fou secretària general de l'Asociación Bioastronáutica Española, de l'Asociación Española de Astronáutica i de l'Associació de Medicina Aeronàutica i Espacial de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i de Balears.

Història arxivística
Es desconeixen les vicissituds de la major part del fons abans del seu ingrés a l'ANC. Una part va ser conservada per la família i aplegada finalment per Salvador Maluquer i Maluquer.

Dades sobre l'ingrés
El fons va ingressar a l'ANC, a títol de compra per part del Servei d'Arxius de la Generalitat de Catalunya, el dia 2 d'octubre de 1992. Una segona part va ser objecte de donació per part del senyor Salvador Maluquer i Maluquer, el dia 22 de setembre de 2011.

Abast i contingut
El fons aplega una part de la documentació aplegada i produïda per Anna Maria Maluquer i Wahl, com a resultat de les seves activitats. Inclou correspondència familiar, recordatoris i relacionada amb la defunció dels seus pares i a la formació i l'activitat creativa del seu germà Joan. També, alguns documents que testimonien la seva tasca com a traductora i la seva participació en l'organització del IV Congrés Internacional de l'American College of Chest Physicians i altres events. Pel que fa als seus escrits, destaquen els relatius a l'astronàutica presentats a la VI i VII Semana Astronàutica Nacional. El fons aplega correspondència personal rebuda, així com la derivada de la seva activitat com a secretària general de l'Asociación Española de Astronàutica i de l'Associació de Medicina Aeronàutica i Espacial de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i de Balears. Inclou també uns apunts biogràfics sobre la productora del fons, així com obra aliena, entre la qual destaquen els escrits d'Artur Caballero sobre un projecte de Jardí botànic a Barcelona (1916) i el del doctor Antoni Oriol Anguera sobre el retorn de l'exili del metge Joaquim Trias i Pujol (1947). El fons facilita, doncs, l'estudi de la trajectòria vital d'una estudiosa de l'astronàutica en els anys clau de l'inici de la carrera espacial, a més d'incorporar alguns altres documents rellevants.
TRADUCTORS / ASTRONÀUTICA / FÍSICA


Sistema d'organització
S'han identificat les sèries següents:
- Activitat personal i familiar
- Activitat professional
- Activitat creativa i lleure
- Relacions externes
- Activitat associativa
- Activitat de representació
- Recursos d'informació
Primer tractament pendent de revisió.


Condicions d'accés
Accés lliure.

Condicions de reproducció
L'obra creativa i la documentació gràfica està sotmesa a la Llei de Propietat Intel·lectual.

Llengües i escriptures dels documents
Predomina el castellà, amb una petita part de la documentació en català, alemany i francès.

Instruments de descripció
Inventari provisional elaborat per Miquel Pérez Latre el gener de 2011 i l'abril de 2013. Disponible en suport electrònic (aplicatiu GANC: 44 registres informàtics). Consultable en línia.

Documentació relacionada
Subsèrie Joan Maluquer i Wahl (CAT XXX BARCELONA BIBLIOTECA DEL PAVELLÓ DE LA REPÚBLICA DE LA UNIVERSITAT DE BARCELONA) / Fons Alexandre Galí (CAT ANC 1 - 0253) / Col·lecció Documental sobre la família Maluquer de Salvador Maluquer i Maluquer (CAT ANC 1 - 0542) / Fons Pedro Maluquer i Viladot (CAT ANC 1 - 1044) / Fons Joaquim Maluquer i Nicolau (CAT ANC 1 - 1045) / Fons Josep Maluquer i Nicolau (CAT ANC 1 - 1047)

Bibliografia
AGRUPACIÓN ASTRONÁUTICA ESPAÑOLA. VII Semana Astronáutica Nacional : memoria y textos resumidos de las comunicaciones. Barcelona: Agrupación Astronáutica Española, 1975. 1 vol.

Autoria i data(es)
Miquel Pérez Latre, gener de 2011. Actualitzat l'abril de 2013.

Fonts
La mateixa unitat de descripció.

Regles o convencions
NODAC
v2.4.5 | Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya