Accés al contingut
Accés al menú de la secció
Paràmetres de cerca
Centre: ANC
Guia del fons
Inventari/catàleg del fons
Seleccioneu els diferents nivells per accedir als documents del fons
La Cultura ets tu

Arxiu Nacional de Catalunya

FONS ANC1-180 / EUGENIO DEL CASTILLO

Tipus de fons: Personals


Codi de referència
ANC1-180

Nivell de descripció
Fons

Títol
EUGENIO DEL CASTILLO

Data(es)
Dates de creació: 1980-1993
Dates d'agregació: 1980-1993


Volum i suport
86 unitats d'instal·lació que contenen 145.584 imatges (145.584 negatius color de pas universal).

(NOM(S) DEL(S) PRODUCTOR(S)): Eugenio del Castillo


Història del(s) productor(s)
Eugenio Castillo Navarro (conegut popularment com "Eugenio", nom el que signava els seus treballs) ha estat un dels periodistes gràfics de la ciutat de Barcelona, on començà a treballar l'any 1956. La seva trajectòria professional el portà a especialitzar-se com a periodista de premsa gràfica col·laborant en diaris de la ciutat -La Solidaridad Nacional, La Prensa i El Noticiero Universal- i a revistes -Ondas, Siglo XXI i Actualidad Española- . Des de l'any 1966 i fins a 1974 s'encarregà del recull gràfic de tots els salons de la Fira de Barcelona, tasca que compaginà amb col·laboracions amb editorials com Salvat o Edicions 62. L'any 1977 començà a treballar com a reporter gràfic de la Diputació de Barcelona i amb la Generalitat provisional, i des de finals de 1981 fins a octubre de 1993 exercí com a fotògraf independent però exclusiu del gabinet de protocol del Departament de Presidència de la Generalitat, cobrint diàriament les activitats del president. Actualment, ja retirat, viu a Barcelona.

Història arxivística
El fons va romandre fins al seu ingrés a l'Arxiu Nacional a les instal·lacions de l'autor al carrer Balmes. Els rodets van ser numerats cronològica i correlativament i embolicats amb un paper amb el número d'ordre que reportava a un registre d'encàrrecs. Vers 1995 es va iniciar una base de dades informatitzada en Base 3 que no es va continuar i no ha ingressat a l'arxiu.
L'any 1996 el Banc d'Imatges i So va iniciar les tasques descriptives del fons però solament ho feu d'una petita part, que posteriorment es va migrar de l'aplicatiu d'aquesta institució (DACBIS) a l'aplicatiu GANC. Actualment (abril de 2016) el fons s'ha tornat a descriure parcialment a nivell d'unitat documental composta (reportatges).


Dades sobre l'ingrés
Contracte de compra venda signat entre el conseller de Cultura Joan Guitart i Agell i l'autor Eugenio del Castillo, el 14 de juny de 1995. Ingressat a l'Arxiu el 7 de juliol de 1995.

Abast i contingut
Els 4.044 rodets que formen l'arxiu de Presidència d'Eugenio Castillo conservat a l'ANC, cobreixen un període de més de dotze anys d'activitats presidencials, des de la presa de possessió de Jordi Pujol el mes de maig de 1981 fins l'homenatge de la Generalitat de Catalunya a l'Abat Escarré el 29 d'octubre de 1993. Les imatges recullen un seguit d'actes protocol·laris entre els quals destaquen les audiències, celebracions, clausures, conferències, entrevistes, visites, viatges, recepcions i inauguracions del dia a dia del President de la Generalitat.

CATALUNYA/ GENERALITAT/ ACTES PROTOCOL·LARIS/ PRESIDÈNCIA


Sistema d'organització
Els rodets han estat tallats, netejats i instal·lats en fulles de mylar i capses-arxivadors seguint la numeració original que és cronològica. Una petita part ha estat convenientment descrit i es consultable informàticament. Continua el procés de descripció.

Condicions d'accés
Accés lliure a 2.459 registres consultables a Arxius en línea. Accés restringit a la resta del fons pendent de descripció. Adreceu-vos al Servei d'Informació i Referència de l'ANC.

Condicions de reproducció
Fons sotmès a la Llei de Propietat Intel·lectual. Tots els drets d'explotació amb caràcter exclusiu per a tots els països del món i fins que passin a domini públic pertanyen per cessió a la Generalitat de Catalunya, segons contracte signat el 14 de juny de 1995.

Instruments de descripció
Es conserven les relacions manuscrites de l'autor que contenen a més dels números identificatius, les descripcions i dates dels fets.
Fons parcialment descrit; disponible en suport electrònic (aplicatiu GANC: 2.459 registres informàtics, que corresponen a 46.669 imatges). Consultable en línia al cercador Arxius en línea..


Existència i localització dels originals
L'autor conserva els originals d'altres períodes i temàtiques.

Existència i localització de reproduccions
Algunes ampliacions seleccionades corresponents al seu període de fotògrafs de presidència es conserven a l'arxiu del Departament de Presidència. A títol general molt material de l'autor es conserva en fons públic i privats (editorials i particulars).

Autoria i data(es)
Imma Navarro Molleví, febrer de 2002, actualitzat el febrer de 2007. Revisió: Francesc Sánchez Mata, abril 2016

Fonts
La pròpia unitat de descripció i converses amb l'autor.

Regles o convencions
NODAC
v2.4.5 | Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya