Accés al contingut
Accés al menú de la secció
Paràmetres de cerca
Centre: ANC
La Cultura ets tu

Arxiu Nacional de Catalunya

FONS ANC1-137 / ENRIC PRAT DE LA RIBA

Tipus de fons: Personals


Codi de referència
ANC1-137

Nivell de descripció
Fons

Títol
ENRIC PRAT DE LA RIBA

Data(es)
Dates de creació: 1746 - 1989

Volum i suport
6,1 m (63 unitats d'instal·lació) de documentació textual, paper + biblioteca i 3 unitats d'instal·lació amb diversos reculls de premsa de gran format.
5 unitats d'instal·lació que contenen 61 imatges (51 positius b/n, 9 positius color, 1 negatiu color), 6 reproduccions de fotogravats, 7 diplomes, 1 dibuix, 3 cartells i una pel·licula.


Nom del(s) productor(s)
Enric Prat de la Riba.

Història del(s) productor(s)
Enric Prat de la Riba i Sarrà, polític, va néixer a Castellterçol (Vallès Oriental) l'any 1870 i va morir l'any 1917. Fill d'hisendats, va estudiar lleis a Barcelona (1887-1893) i es va doctorar a Madrid (1894). El 1895 es va encarregar, amb dos altres companys d'estudis, de la redacció de la Revista Jurídica de Catalunya. També, des del 1895 va participar en les tasques de l'Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de Barcelona. El 1887 va ingressar al Centre Escolar Catalanista, essent president entre el 1890 i el 1891. Aquest any fou elegit secretari de la junta de la Unió Catalanista i va intervenir en la preparació i els debats de l'assemblea de Manresa que aprovà les Bases de Manresa. Membre de la Lliga de Catalunya fins el 1899, va impulsar la creació del Centre Nacional Català, i el 1901 va ésser un dels fundadors de la Lliga Regionalista. Va dirigir el diari La Veu de Catalunya, publicant un gran nombre d'articles. Va exposar en les dissertacions, en els escrits periodístics, i principalment en el seu llibre La nacionalitat catalana (1906), un concepte organicista de la nació. El 1905 va ésser elegit membre de la diputació de Barcelona pel districte segon i fou reelegit pel de Vic-Granollers el 1909 i el 1913. Elegit president de la diputació el 1907, reelegit el 1909, 1911, 1913 i 1917, defensor de la mancomunitat provincial, va ésser elegit president de la Mancomunitat de Catalunya el 1914 i reelegit el 1917.

Història arxivística
El fons ha estat conservat pels hereus del productor fins el seu ingrés a l'ANC. Una part de la documentació va ser custodiada per Josep Puig i Cadafalch i els seus descendents, per raó de la seva successió en el càrrec de president de la Mancomunitat de Catalunya, fins el seu ingrès a l'ANC.
La documentació llegada per la família Prat de la Riba i Dachs inclou un fitxer de matèries, que ingressà amb el conjunt del fons i que va servir per a identificar els diferents documents integrats.


Dades sobre l'ingrés
El fons va ingressar en virtut de la donació a la Generalitat de Catalunya per la família Prat de la Riba i Dachs el 13 d'abril de 1991. Posteriorment la Generalitat va incrementar el seu patrimoni amb la compra del fons Josep Puig i Cadafalch. La documentació incloïa 2,5 metres de correspondència institucional i necrologica d'Enric Prat de la Riba. L'esmentat conjunt va ser cedit per Josepa Dachs i Carné, vídua d'Enric Prat de la Riba, a Josep Puig i Cadafalch quan aquest va ser elegit president de la Mancomunitat el 1917.

Abast i contingut
El fons conté la documentació generada i rebuda per Enric Prat de la Riba; destaca especialment la documentació produïda en funció de la seva activitat professional, tant jurídica, literària com periodística (estudis jurídics, crítica literària, articles periodístics); la documentació relacionada amb la seva activitat política i associativa vinculada al Centre Escolar Catalanista, la Unió Catalanista, la Lliga Regionalista, la diputació provincial, la Mancomunitat de Catalunya, etc. (que inclou discursos, conferències, proclames, manifestos); i finalment, la correspondència (amb cartes originals rebudes de nombroses personalitats del món polític i cultural del moment). El fons també conserva documentació personal i familiar (memòries, diaris, agendes, correspondència familiar, etc.) i documentació sobre el productor del fons (monografies i articles).
POLÍTICA/ POLÍTICS/ RESTAURACIÓ/ DIPUTACIÓ PROVINCIAL/ DIPUTATS PROVINCIALS/ MANCOMUNITAT DE CATALUNYA/ CATALANISME/ NACIONALISME/ PERIODISME


Sistema d'organització
El fons ha estat organitzat d'acord amb el quadre de classificació de fons personals de l'ANC. Les seves activitats polítiques han estat classificades tenint en compte la institució on va desenvolupar els seus càrrecs polítics. S'han identificat les següents sèries:
- Activitat personal i familiar
- Activitat professional
- Activitat creativa
- Relacions externes
- Activitat associativa i política
- Activitat de representació
- Recursos d'informació


Condicions d'accés
Accés lliure

Llengües i escriptures dels documents
Predomina el català i el castellà.

Instruments de descripció
Inventari realitzat per Amèlia Castan Ranch i Rosa Cruellas i Serra. Disponible en suport paper i electrònic (aplicatiu GANC: 3.773 registres informàtics). Consultable en línia, amb accés a les imatges dels documents.

Documentació relacionada
Mancomunitat de Catalunya (CAT ANC 1 - 0184)
Josep Puig i Cadafalch (CAT ANC 1 - 0737)
Eugeni d'Ors (CAT ANC 1 - 0255)
Alexandre Galí (CAT ANC 1 - 0253)
Fons Antoni Rovira i Virgili (CAT ANC 1 - 1000)


Bibliografia
PRAT DE LA RIBA, Enric. La Nacionalitat Catalana. Barcelona: F. Giró, 1910.
PRAT DE LA RIBA, Enric. Obra Completa. 3 volums. A cura d'Albert Balcells i Josep Maria Ainaud de Lasarte.. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans-Editorial Proa, 1998.
JARDÍ i CASSANY, Enric. Les doctrines jurídiques, polítiques i socials d'Enric Prat de la Riba. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans, 1974.


Autoria i data(es)
Rosa M. Cruellas i Serra, novembre del 2001. Actualitzat per Amèlia Castan Ranch, juliol de 2007, Pilar Frago Pérez, juny de 2008 I Amèlia Castan Ranch, gener de 2015.

Fonts
La mateixa unitat de descripció.

Regles o convencions
NODAC
v2.4.6 | Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya